Private Blog Network: lees en leer er alles over!

SEO
Al een ruime tijd houd het de verschillende SEO experts bezig: een Private Blog Netwerk (of ingekort: PBN). Maar wat is dit nu eigenlijk precies? Wat maakt deze PBN’s zo krachtig? En waarom is Google er niet blij mee?

In dit artikel, behandel ik bovenstaande vraagstukken en meer. Voorop wil ik wel vermelden, dat ik deze technieken niet toe pas voor klanten. Dit omdat de techniek in strijd is met de richtlijnen van Google en tot gevolg KAN hebben dat Google een penalty toekent (of erger: de site de-indexeert). Zeker nu Google haar algoritme verder heeft uitgebreid.

Toch lijkt het me goed om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Er wordt door veel SEO bedrijven mysterieus over gedaan. Zelf denk ik dat het voor elk SEO bedrijf goed zou zijn een dergelijk netwerk op te bouwen, al is het maar om meer te leren over de (werking van de) zoekmachine.

Wat is een Private Blog Network (PBN)?

Een Private Blog Netwerk, is de naam die wordt toegekend aan een groep domeinnamen die jij of een ander bezit. Een Private Blog Network kan ook bestaan uit blog pagina’s op verschillende gratis blogs, denk hierbij aan tumblr.com of wordpress.com. Belangrijk om op te merken is dat een blog op een gratis domein minder waarde heeft dan een blog die je zelf host.

In dit artikel zal de zelf gehoste blog de focus hebben, uiteraard kun je de kennis (deels) ook toepassen op een gratis blog.

Een PBN (Private Blog Netwerk), bestaat meestal uit domeinen die zijn verlopen. De voorgaande eigenaar heeft deze domeinnaam laten verlopen. De website was online, had content en een webmaster die er tijd en aandacht aan had besteed. In het beste geval had de website bezoekers en verwijzingen (backlinks) van andere websites.

Op een bepaald moment besloot de webmaster dat hij klaar was met de domeinnaam en de site en heeft de registratie niet verlengd. Het gevolg? De domeinnaam kan nu door iedereen worden vastgelegd voor maar een paar euro’s.

Het zijn deze domeinnamen die vaak gebruikt worden binnen een Private Blog Network. Ze beschikken immers al over een geschiedenis, hebben backlinks en komen met reputatie.

Waarom zou je een Private Blog Netwerk (PBN) maken?

Deze vraag hoor ik met enige regelmaat. Het korte antwoord zou zijn “omdat het werkt”. Maar dat doen natuurlijk andere (minder discutabele) methoden ook. Het grootste voordeel van een Private Blog Network (PBN) is eigenlijk het feit dat jij de volledige controle over de links én omschrijving hebt. Hierdoor ben je in staat, op elk gewenst moment een link aan te passen, te verwijderen of toe te voegen.

Daarnaast is het zo, dat een oude domeinnaam een hoop reputatie overdraagt naar je hoofdsite. Denk hierbij aan de waardes van bijvoorbeeld MOZ of Majestic. Een oudere site met reputatie heeft simpelweg meer in te brengen.

PBN verlopen domeinWaarom hebben oude domeinen nog autoriteit?

Hier zijn een paar duidelijke redenen voor te benoemen. Allereerst is het bekend, dat Google waarde hecht aan de leeftijd van een domeinnaam. Stel de domeinnaam is voor het eerst vastgelegd in 2007, dan heeft dit meer autoriteit dan een domein die is vastgelegd in 2015.

Een andere belangrijke reden is het feit dan een oude domeinnaam al komt met een backlink profiel. Dit profiel is over het algemeen een mix van links naar de oude content. Het is daarom belangrijk om de volgende punten altijd even na te lopen:
1. zijn het follow, of no-follow links die verwijzen naar de site?
2. komen de links van een plaatje af?
3. komen de links af van een blog-reactie of andere vorm van commentaar?
4. wat is de tekstuele omschrijving die hoort bij de link?
5. waar precies staat deze link op de verwijzende pagina?
6. hoeveel links verwijzen naar deze site?
7. hoeveel (unieke) domeinen verwijzen naar deze site?
8. hoeveel (unieke) ip adressen verwijzen naar deze site?

Het is namelijk belangrijk om te kijken of de domeinnaam niet is “misbruikt” in het verleden. Zie je rare verwijzingen naar de site (bijvoorbeeld in het Chinees/Russisch/etc), dan is het foute boel. Gaat je site bijvoorbeeld over voetbal, dan wil je natuurlijk het liefst vooral verwijzingen over voetbal zien.

Het is altijd aan te raden via de Wayback machine een kijkje te nemen in de geschiedenis van de site. Zie je rare veranderingen, dan is de kans aanwezig dat de website al eerder deel heeft uitgemaakt van een Private Blog Netwerk (PBN).

Waar kan ik een oude domeinnaam vinden?

Er zijn legio van mogelijkheden om oude domeinnamen in kaart te brengen. Allereerst heb je natuurlijk het overzicht van expireddomains.net waarop je elke dag een overzicht vindt van domeinnamen die zijn verlopen. Het nadeel van deze site, is het feit dat het een algemeen bekende site is. Veel mensen die bezig zijn met het bouwen van een Private Blog Network (PBN) bezoeken deze site in hun zoektocht.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een drop-catch service. Deze bestaan al geruime tijd. Dienstverleners op dit gebied stellen een platform beschikbaar waarop gebruikers (vaak vanaf een startbedrag) kunnen bieden op de domeinnaam. Voor de persoon met het hoogste bod gaat de dienst aan de slag.

Deze diensten bestaan, omdat de domeinnamen niet op een vooraf afgesproken tijd beschikbaar komen. Dit kan gedurende de hele dag. Een drop-catch-service, tracht dan ook om elke seconden een (of meerdere) verzoeken tot registratie te versturen aan de provider. Zo vergroot je de kans dat jij als eerste de domeinnaam vastlegt. Nadeel is natuurlijk, dat je naast de kosten ook een veilingfee betaald, waardoor je meer geld kwijt bent voor je domeinnaam.

Linken vanaf een Private Blog Network (PBN)

Uiteindelijk is dit de reden waarom je een Private Blog Netwerk (PBN) hebt gemaakt, nietwaar? Je wil de kracht van je netwerk gebruiken om de hoofdsite te promoten. Het is hierbij van belang dat je in het achterhoofd houd dat Google deze manier niet accepteert. Je nieuwe pagina dient dus niet te bestaan uit een 5 tal artikels die alle 5 verwijzen naar je hoofdsite. 1 link is genoeg.

Neem niet alleen verwijzingen op naar je eigen site, maar verwijs ook naar andere autoriteiten binnen de niché. Niet naar de concurrent uiteraard. Achterliggende boodschap is eigenlijk, dat de site nuttige inhoud moet hebben en logisch dient te linken.
Zorg daarnaast ook altijd voor een diversificatie in de omschrijving van je backlink. Dit geld niet alleen voor je Private Blog Network maar voor je site’s in het algemeen. Bekijk je eigen profiel op het gebied van links maar eens als voorbeeld: je zult merken dat de meeste verwijzen naar een specifiek artikel op je site of blog en niet naar de index.

Advies #1: kies zorgvuldig een hosting provider

Nee, geen reclame voor een hosting provider in het bijzonder, ben maar niet bang. Toch is én blijft dit een belangrijk punt bij de opzet van je Private Blog Network (PBN). De hosting provider. Met name het aantal sites dat op hetzelfde IP adres worden gehost en het IP adres zelf zijn van belang.

Stel je voor, je hebt een Private Blog Netwerk (PBN) gemaakt van ruim 20 websites. En deze staan allemaal bij dezelfde hosting provider. Op hetzelfde IP adres. En verwijzen allemaal naar je hoofd-site. Hoe zou Google daar op reageren?

Het is inmiddels bewezen dat backlinks vanaf hetzelfde IP (of binnen de C class) minder waarde hebben, dan links vanaf unieke IP’s. Een IP is eigenlijk een uniek nummer binnen het internet, gekoppeld aan jou server. Door deze koppeling, “weet internet” waar je website te vinden valt. Een ip adres bestaat uit 4 getallen, bijvoorbeeld: 8.9.10.11 of 123.124.125.126.

In dit voorbeeld, zijn 8 (en 123) de zogenoemde ‘A’ class binnen de IP range. 9 (en 124) de ‘B’ class, 10 (en 125) de ‘C’ class en tot slot 11 (en 126) de ‘D’ class. Het is aan te raden hosting providers te zoeken die (ten minste) een andere C class hebben dan de hosting providers waar je al mee werkt. Op deze manier voorkom je dat er een patroon ontstaat en hebben je links allemaal een hoge waarde.

slechte PBN content

Advies #2: schrijf authentieke en sterke content

Zoals gezegd wordt een Private Blog Network (PBN) door Google niet gewaardeerd. Het minste dat je dus kan doen om “hoofdpijn” te voorkomen, is het zorgen voor nuttige content voor de lezers. Relevante handgeschreven content, levert je misschien dan ook nog wel een extra link op!

Indien je voornemens was op je nieuwe site maar 1 artikel te plaatsen, dat ook nog eens automatisch gegenereerd was, dan kan ik je het maken van een Private Blog Netwerk (PBN) absoluut afraden. Er gaat namelijk erg veel tijd in zitten.

Heb je nog vragen over dit onderwerp, of wellicht een andere mening of ervaring? Laat dan een berichtje voor me achter!

Facebook Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *