Er zijn veel verschillende manieren om een auto te tunen, chiptunen is daar één van. Bij chiptunen wordt het motormanagement aangepast. Het heeft veel voordelen, maar er zijn enkele nadelen die de werking van jouw auto in gevaar kunnen brengen. Voordat je deze procedure laat uitvoeren, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s en deze afweegt tegen de voordelen.

Wat is chiptuning?

Tuning van motorchips is een procedure die de parameters van jouw motor opnieuw instelt. Toen jouw auto werd geproduceerd, was de motor ontworpen om op een bepaald niveau te presteren. Met chiptuning wordt de software geüpdatet om betere prestaties te leveren. Deze prestaties uiten zich in meer vermogen en een lager brandstofverbruik.

Wat zijn de voordelen?

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je meer vermogen uit jouw motor haalt. Daarnaast wordt de motor brandstof efficiënter en kun je tot wel 1 liter per 100 km besparen. Chiptuning  is ook een van de meest kosteneffectieve manieren om jouw auto te tunen. In plaats van je hele motor te upgraden, kun hoef je bij chippen geen mechanische aanpassingen doen. De nieuwe software kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de brandstof-luchtverhouding te wijzigen en een verschil te maken in hoe jouw motor brandstof verbrandt.

De upgrades zijn eenvoudig te installeren. In sommige gevallen kunt je het zelfs zelf doen. Het is echter nog steeds raadzaam om naar een gespecialiseerde chiptuner te gaan. Deze hebben ervaring met het installeren en gebruiken reeds bewezen software. 

Wat zijn de nadelen van Chiptunen

Hoewel er veel voordelen zijn aan chiptunen, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden. Een groot probleem dat je kunt tegenkomen, is dat de procedure van invloed kan zijn op de fabrieksgarantie. Aangezien de procedure wijzigingen in de originele motor en onderdelen van de fabrikant vereist, kan de garantie ongeldig verklaart worden.

Er zijn ook voorbeelden waarbij de software te veel vraagt van de andere motorcomponenten. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met bijvoorbeeld de krukas, lagers etc. In de ergste gevallen breekt er een onderdeel. Daarnaast kunnen kunnen onderdelen sneller slijten. 

Welke merken zijn geschikt voor chiptunen

Bij de meeste merken kan er chiptuning worden toegepast. Maar bij atmosferische motoren is de vermogenswinst beperkt. Heb je daarentegen een auto met een turbo, dan kan de vermogenswinst gigantisch zijn. Een goed voorbeeld zijn de modellen van Audi, deze TFSI en TDI motoren kunnen soms wel tot 60 pk extra krijgen door middel van chiptuning.