Groeiende Griekse export sector biedt vele mogelijkheden

Dat toerisme de belangrijkste economische sector is in Griekenland, zal niemand verbazen. Met zijn lange kuststroken, prachtige eilanden en zonnige klimaat is het een bestemming die jaarlijks miljoenen vakantiegangers trekt. Daarnaast echter, is ook de export van aanzienlijke belang voor de Griekse economie. Sterker nog, het is een sector die groeiende is en steeds belangrijker wordt, zowel nationaal als internationaal.

Strategische ligging

De Helleense Republiek, zoals Griekenland officieel heet, is al van oudsher een handelsland. Dat heeft in grote mate te maken met de strategische ligging. Griekenland ligt in Zuid Europa en grenst aan Bulgarije, Turkije, Albanië en Macedonië. Daarnaast is het land omringd door 3 zeeën: de Middellandse Zee in het zuiden, de Ionische Zee in het westen en de Egeïsche Zee in het oosten. Via zee grenst Griekenland aan Egypte, Libië, Italië en Cyprus. Een perfecte locatie dus voor aan-en uitvoer van goederen: Griekenland is een kruispunt tussen Europa, Azië en Afrika.

10 meest uitgevoerde goederen

Volgens cijfers van het Griekse bureau voor de Statistiek (ELSTAT) voerde Griekenland in 2019 voor 33.8 miljard euro aan goederen uit. Dat was in euro’s een stijging van 1% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor toen er voor 33,5 miljard werd uitgevoerd.

Dit zijn de tien goederen die in 2019 het meest werden geëxporteerd. Erachter staat in procenten het aandeel ervan in de totale export.

  1. Minerale brandstoffen waaronder olie (31,5%)
  2. Verpakte geneesmiddelen (5,7%)
  3. Mechanismes waaronder computers (5,2%)
  4. Aluminium plaatwerk (5,1%)
  5. Plastic en artikelen van plastic (3,5%)
  6. Elektrische machines (3,4%)
  7. Groenten-, Fruit- en Notenpreparaten (3,2%)
  8. Fruit en noten (2,9%)
  9. Zuivel, eieren en honing (2,1%)
  10. Vis (2%)

De vijf belangrijkste exportpartners van de Helleense Republiek zijn Italië, Duitsland, Turkije, Cyprus en Bulgarije. Maar ook de Verenigde Staten, China, Rusland, Latijns-Amerika en Libanon zijn afnemers. Een transporteur Griekenland heeft logistieke mogelijkheden om iedere plek te bereiken.

Transport Griekenland

Omdat de export zo’n belangrijke pijler is van de Griekse economie, heeft het land een goed ontwikkelde infrastructuur om dergelijke vrachten snel en veilig op de plaats van bestemming te krijgen.

Een transporteur Griekenland heeft een goed wegennet tot zijn beschikking tussen de belangrijkste steden en regio’s. Op dit moment wordt – met steun van de EU – ook gewerkt aan de verbetering van de snelweg tussen Patras en Thessaloniki die zal worden doorgetrokken naar de Bulgaarse grens.

Voor de export is ook de containervaart van belang. Vrachten over zee gaan voor het overgrote deel via de internationale haven Piraeus in de Griekse hoofdstad Athene. Dit is niet alleen de belangrijkste haven van Griekenland, het is bovendien één van de grootste containerhavens havens van Europa en de grootste containerhaven van het oostelijk deel van het Middellands Zeegebied.

Logistieke dienstverleners

Via de weg, de zee of zelfs via het spoor. Afhankelijk van de lading, bestaat er een transportmogelijkheid van, naar en in de Helleense Republiek. Een professionele transporteur Griekenland biedt een compleet aanbod. Zo vraagt een lading vers fruit of zuivel om een andere aanpak dan een lading geneesmiddelen of brandstof. Zowel wat betreft de manier van vervoeren als de benodigde officiele documenten.
Als u meer wilt weten over transport Griekenland, dan zijn er vele goede logistieke dienstverleners te vinden met een betrouwbaar distributienetwerk.