Fruitvliegjes zijn irritant maar gelukkig relatief ongevaarlijk, hoewel je eten wel sneller kan bederven en besmetten. In dit artikel lees je meer over dit onderwerp en wat je er tegen kunt doen. 

Hoe zien fruitvliegjes eruit?

Hoe krijg je fruitvliegjes?

Fruitvliegen zijn vaak aanwezig bij rijp, rottend of rot fruit. Ze genieten ook van gefermenteerde items zoals bier, sterke drank en wijn. Fruitvliegen kunnen ook broeden en zich ontwikkelen in afvoeren, vuilophaal, vuilnisbakken en dweilemmers. Zodra ze binnenshuis beginnen te reproduceren, kunnen vrouwtjes ongeveer 500 eieren leggen en de eieren zullen na slechts 24-30 uur na uitzetting door het vrouwtje uitkomen. Dit maakt het ongedierte moeilijk te bestrijden.

Hoe serieus zijn fruitvliegen?

Fruitvliegjes zijn niet alleen hinderlijk, ze kunnen ook voedsel besmetten met bacteriën en andere ziekteverwekkers. Om een ​​besmetting met fruitvliegjes te voorkomen, is het advies om producten in luchtdichte containers of in de koelkast te bewaren. Als je fruit in de winkel koopt, inspecteert deze dan goed op rot en beurse plekken. Stel ook een schema op voor het regelmatig reinigen van afvoerleidingen, afvalverwijdering en elke locatie waar voedselafval zich ophoopt.

Waar komen ze voor en wat eten ze?

Volwassen vliegen, vliegen vaak rond in keukens of vuilnisbakken in de buurt van het rottende fruit of de groenten. Ze worden ook aangetrokken door sterke drank en sterke drank / bierflessen.

De volwassen larven van fruitvliegjes kruipen uit het kweekmateriaal om zich op een droge, nabijgelegen plek te verpoppen. Ze worden soms aangezien voor kakkerlak of knaagdier uitwerpselen, maar kunnen gemakkelijk worden onderscheiden door een paar hoorns aan het ene uiteinde van de poppen.

Fruitvliegen eten gerijpte groenten en fruit en gistende producten. 

Wanneer zijn ze actief

Populaties hebben de neiging om in de zomer op te bouwen en worden tijdens de oogst zeer overvloedig. Binnenshuis zijn fruitvliegen vaak actief op alle momenten van het jaar.

Het is buitengewoon moeilijk om een ​​huis van de gewone fruitvlieg te bevrijden. Fruitvliegjes worden aangetrokken door suikerachtige, organische materialen. Fruitvliegjes kunnen echter ook fokken in rottend vlees, vuilnisbakken en in lege flessen van frisdrank en/of alcohol. Veeg regelmatig tellers af, maak gemorste vloeistoffen schoon en leeg uw vuilnisbakken om besmetting met fruitvliegjes te voorkomen.

Fruitvliegjes bestrijden

De eerste stap bij het aanpakken van een fruitvliegenplaag is het vernietiging van hun voedings- en broedplaatsen. Fruitvliegen leggen hun eieren vaak in rot fruit en andere zachte, zoete, organische materialen. Als u een fruitvliegenplaag in jouw keuken voorkomt, gooit je alle overrijpe of beschadigde vruchten weg. Later gekochte groenten of fruit moeten in de koelkast worden bewaard totdat de besmetting met fruitvliegen verdwijnt.

Als er geen fruit of groente in jouw keuken aanwezig is, controleer dan het afval en de prullenbakken. Fruitvliegen kunnen ook een gootsteen gebruiken als broedplaats. Riolering in de buitenlucht zijn waarschijnlijk bronnen van fruitvliegjes in de tuin, net als overrijpe vruchten onder bomen.

Na het isoleren van de vlieg broedplaats kunnen controlemethoden worden gebruikt. Hoewel de uitroeiing verschillende behandelingen kan vereisen, zal het gebrek aan voedsel dat beschikbaar is voor vogelpopulaties uiteindelijk leiden tot uitsterven.

Andere manieren om fruitvliegen uit uw huis te verwijderen

Er zijn ontstoppers beschikbaar om aangetaste afvoeren te behandelen. Bleekmiddel kan soms effectief zijn; hoewel het zelden lang genoeg in de afvoer blijft om het opgehoopte slijm aan te pakken dat fruitvliegjes aantrekt. Hoewel het niet volledig bewezen is kunnen sluipwespen ook effectief zijn in het elimineren van de plaag.