Selecteer een pagina

De suiker in fruit breekt af in glucose en fructose, net als suikers in ander voedsel zoals cakes en koekjes. Dit kan problematisch zijn voor sommige mensen, met name diabetici, die streng moeten letten op de hoeveelheid koolhydraten in hun voeding. Dat betekent echter niet dat je fruit moet vermijden bij het eten van een gezond dieet – voor de meeste mensen wegen de voordelen van fruit op tegen het risico van het eten van de suiker die het bevat.

Voedingsprofiel van fruit

Hoewel fruit suiker bevat, biedt het ook een verscheidenheid aan gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, water en nog belangrijker, vezels. De vezel vertraagt ​​de opname van suiker in je lichaam, wat betekent dat je de piek in de bloedsuikerspiegel niet krijgt die hoort bij het consumeren van suiker in andere vormen. Bovendien bevat fruit meestal minder suiker in volume in vergelijking met suikerhoudende lekkernijen zoals ijs en snoep.

In welk fruit zit veel suiker en welke minder

Als je naar je suikerverbruik kijkt, zijn sommige vruchten beter dan andere. Appels, bananen, kersen, druiven, ananassen, mango’s, kiwi’s en peren worden allemaal beschouwd als hoog-suiker fruit met meer dan 10 gram per portie, volgens de website van The Paleo Diet. Aardbeien, papaja, guave, grapefruit en vijgen bevatten allemaal minder dan 7 gram suiker per portie.

 

Voor de volledigheid hieronder een lijstje met de hoeveelheid suiker per portie:

Product Per portie Suiker Energie
Aardbeien 1 schaaltje (= 100 g) 5,1 g 29 kcal
Abrikozen, gedroogd 1 stuks (= 9 g) 5 g 26 kcal
Abrikozen, vers 1 stuk (= 20 g) 1,6 g 9 kcal
Ananas 1 schaaltje (= 100 g) 11,6 g 57 kcal
Appel 1 stuk (= 135 g) 14 g 81 kcal
Banaan 1 middel (= 130 g) 20,1 g 124 kcal
Blauwe bessen 1 schaaltje (= 100 g) 10 g 52 kcal
Blauwe druiven 1 schaaltje (= 100 g) 16,8 g 75 kcal
Cranberries, gedroogd 1 schaaltje (= 100 g) 64,6 g 335 kcal
Cranberries, vers 1 schaaltje (= 100 g) 3,4 g 24 kcal
Dadels, gedroogd, geconfijt 1 stuk (= 6 g) 4,2 g 19 kcal
Dadels, vers 1 stuk (= 6 g) 1,9 g 8 kcal
Frambozen 1 schaaltje (= 100 g) 4,5 g 35 kcal
Grapefruit 1 stuk (= 150 g) 10 g 28 kcal
Kaki 1 stuk (= 150 g) 27,9 g 116 kcal
Kersen 1 schaaltje (= 100 g) 11,5 g 54 kcal
Kiwi 1 stuks (= 75 g) 7,7 g 51 kcal
Kumquat 1 stuk (= 10 g) 0,9 g 5 kcal
Lychee 1 stuk (= 10 g) 1,6 g 7 kcal
Mandarijn 1 stuk (= 55 g) 4,5 g 25 kcal
Mango 1 schaaltje (= 100 g) 13,9 g 66 kcal
Nectarine 1 stuk (= 90 g) 5,9 g 32 kcal
Papaja 1 stuk (= 100 g) 7,8 g 39 kcal
Passievrucht 1 stuk (= 15 g) 0,9 g 8 kcal
Peer (met schil) 1 stuk (= 150 g) 14,2 g 82 kcal
Perzik 1 stuk (= 110 g) 8,7 g 45 kcal
Pruim, gedroogd 1 stuk (= 8 g) 3,6 g 20 kcal
Pruim, vers 1 stuk (= 40g) 2,9 g 18 kcal
Rozijnen, gedroogd 1 handje (= 35 g) 25,5 g 127 kcal
Sinaasappel 1 stuk (= 120 g) 9,2 g 61 kcal
Vijgen, gedroogd 1 stuk (= 20 g) 9,6 g 52 kcal
Vijgen, vers 1 stuk (= 50 g) 9,5 g 42 kcal
Watermeloen 1 schaaltje (= 100 g) 8 g 36 kcal
Witte druiven 1 schaaltje (= 100 g) 15,6 g 76 kcal