Slapeloosheid komt bij veel  mensen voor de symptomen zijn moeite hebben om ’s nachts in slaap te vallen. Hiervoor nemen ze slaappillen om broodnodige verlichting te vinden. Mensen met lichte slaapstoornissen kiezen meestal voor vrij verkrijgbare medicijnen zonder overleg met een arts. Door de hectiek en het algemene tijdgebrek vermijden mensen vaak medische hulp. Pas nadat hun symptomen ondraaglijk zijn geworden zoeken ze een arts of apotheek op. Hoewel het over het algemeen niet van slaappillen houden, hebben we ze toch af en toe nodig. Als we gedwongen worden om een soort slaapmiddel te gebruiken omdat niets anders werkt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de feiten. In dit artikel zullen we uitleggen hoe slaapmiddelen werken en wanneer en hoe u ze op de juiste manier kunt gebruiken. We behandelen ook slaappillen voor slapeloosheid.

Slaappillen zijn een hulp, maar bieden geen genezing

Het gebruik van slaapmiddelen is hetzelfde dan als u bijvoorbeeld dagelijks Tylenol voor koorts zou gebruiken zonder te weten wat de oorzaak van het probleem is. Slapeloosheid is in 90% van de gevallen een symptoom van een onderliggend probleem of een andere medische aandoening. Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door depressie, stress, te weinig beweging en tot nog wel 100 andere gezondheidsproblemen. Slaappillen kopen en gebruiken zal dus niet het onderliggende probleem oplossen.

Als je de diagnose chronische slapeloosheid krijgt, moet je eerste lijn van behandeling cognitieve gedragstherapie zijn. Deze behandeling wordt beschouwd als de beste manier om de symptomen van chronische slapeloosheid te behandelen en te verlichten.

Slaappillen enkel aanbevolen voor chronische slapeloosheid

Slaappillen kun je het beste alleen innemen als je aan chronische slapeloosheid lijdt. Echter voldoet slechts 10% van de mensen daadwerkelijk aan de criteria voor deze slaapstoornis. Om de diagnose chronische slapeloosheid te kunnen stellen, moet u, naast de gebruikelijke symptomen zoals vermoeidheid, onvermogen om in slaap te vallen of in slaap te blijven tijdens de nacht, minstens drie maanden lang en minstens drie keer per week in slaap vallen. Het is zeer belangrijk om te weten dat er verschillende medicijnen worden gebruikt om verschillende soorten slapeloosheid te behandelen. De meeste patienten hebben het onvermogen om in slaap te vallen en/of om in slaap te blijven.

Soorten slaappillen voor slapeloosheid

Als u slaapproblemen heeft die u regelmatig beletten uw dagelijkse activiteiten uit te voeren, moet u naar een dokter gaan omdat u misschien last heeft van een slaapstoornis. In dit geval is het innemen van slaappillen zonder recept niet de oplossing.

Richtlijnen

De overheid heeft een aantal richtlijnen voor artsen uitgebracht die hen zullen helpen bij het voorschrijven van slaaptabletten voor de behandeling van chronische slapeloosheid. Het eerste wat opvalt in de richtlijnen is dat slapeloosheid behandeld moet worden met verschillende medicijnen. Slaapdeskundigen en artsen waarschuwen ons dat er slechts een paar medicijnen zijn die het probleem kunnen behandelen. Deze medicijnen zijn Eszopiclone (Lunesta), zolpidem (Ambien, Zolpimist) en temazepam (Restoril).

Passende oplossing

Huisartsen en hulpverleners worden eraan herinnerd dat sommige medicijnen langer in het lichaam blijven dan anderen. Het is van vitaal belang om een medicijn te gebruiken dat een passende werkingsduur heeft voor het specifieke type slapeloosheid dat wordt behandeld. Ook zegt men verder dat deze aanbevelingen alleen van toepassing zijn op chronische slapeloosheid. Het af en toe hebben van slaapproblemen of het ervaren van een paar nachten slechte slaap is normaal, vooral omdat we in de huidige maatschappij allemaal dagelijks te maken hebben met enorme stress. Er wordt aangeraden aan om af en toe slapeloze nachten en een slechte nachtrust te voorkomen door de slaapgewoonten te verbeteren.