STRAVA !!!!!! De bron van veel concurrentie, spanning en ruzie onder fietsers. Ironisch genoeg is het bijhouden van je ritten en voortgang geen nieuwe uitvinding. Garmin begon deze trend met de Edge-producten die we nog steeds gebruiken en hun Garmin Connect-service … ze profiteerden gewoon niet van de aanwezigheid op het internet zoals Strava deed. Garmin Connect was een geweldig stuk software, maar toen Strava segmenten introduceerde en de mogelijkheid om met je vrienden te racen zonder dat ze zelfs maar met je mee moesten rijden … veranderde het spel volledig!

Er zijn dus in feite twee verschillende groepen mensen die hun mening hebben over Strava. Het is de duivel of het beste ooit. De rest van ons ziet het als een ander hulpmiddel of platform om ritten te delen en om je voortgang bij te houden.

Waar je Strava echt voor zou moeten gebruiken …

Ik zal de eerste zijn om toe te geven … Ik ben in het verleden in het segment drama gevallen. Ik wilde die KOM. Ik wilde al mijn vrienden en mensen verslaan die ik niet eens kende. De realiteit is dat ik meer geobsedeerd raakte door gegevens en een web-app, dan het rijden ansich en dat ging ten kosten van het plezier in mijn ritten. Dit is waar de Strava-antagonisten je zullen vertellen dat Strava de duivel is. Dat hoeft het niet te zijn, het is de manier hoe iedereen van ons met de software omgaat, dat is uiteindelijk het probleem. En natuurlijk heeft Strava er veel baat bij om je volledig verslaafd te maken aan de app, waardoor je uiteindelijk toch voor de premium variant gaat.  

Ondertussen ben ik terug op de fiets zonder de bij mij bekende segmenten aan te vallen of mijn leven er van af hangt. Het plezier is volledig terug en zo nu en dan geef ik nog wel even gas, maar met behoud van lijf en leden. . Hoewel het (letterlijk) een zware strijd was, heeft het me veel geleerd over de sport en hoeveel ik er echt van geniet om op pad te zijn. Tijdens dit proces heb ik heel hard gewerkt om mijn blessures te beschermen en tegelijkertijd de spieren te versterken waardoor ik kan blijven rijden. Bij elke rit heb ik het gevoel dat de dingen terugkeren naar wat ik zou beschouwen als mijn beste jaren.

Het echte genie in Strava

De segmenten zijn er echt om je eigen vooruitgang te laten zien. Gedurende deze tijd in mijn leven gaat Strava er niet om die pro te verslaan die op het pad kwam waar ik van hou. Het gaat eigenlijk meer om het bijhouden van mijn voortgang en dat vergelijken met eerdere ritten. Ik kan ook mijn vrienden zien rijden en hun helpen bij het bereiken van hun doelen. Via de handmatige invoer- en trainingskalender van Strava kan ik ook mijn trainingen volgen. Het is een ongelooflijk platform om die gegevens te bewaren.

Strava nam de activiteiten die ik op 5 verschillende plaatsen hield en combineerde ze tot één, geweldig platform. Het gaat niet om de man die niet wil dat je zijn segment verknoeit en je uit de weg duwt op het pad. Het gaat om mijn eigen reis en vooruitgang die veel belangrijker is. Als je merkt dat je niet naar het ongelooflijke uitzicht op je rit kijkt omdat je geen segmenten wilt verknoeien, doe je het verkeerd! Net als bij elk hulpmiddel dat ons wordt aangeboden … laat het niet het echte genot van het rit wegnemen. Hierdoor raak je gefrustreerd en kan een in de basis heerlijke rit tegen vallen als je thuis de segmenten vergelijkt met pro’s of vrienden die nog steeds sneller zijn op bepaalde segmenten. Of je nou op de racefiets, MTB of een andere type fiets zit? Staar je niet dood op de segmenten, maar geniet en laat je gevoel van een rit niet afhangen van de snelste tijden.