Selecteer een pagina

In de wereld van diëten voor gewichtsverlies trekken vaak koolhydraat rijke / eiwitrijke eet plannen de aandacht. De diëten van Paleo, South Beach en Atkins passen allemaal in die categorie. Ze worden soms aangeduid als ketogene of “keto” diëten.

Maar een echt ketogeen dieet is anders. In tegenstelling tot andere koolhydraatarme diëten, die zich richten op eiwitten, richt een keto-plan zich op vet, dat maar liefst 90% van de dagelijkse calorieën levert. En het is niet het type dieet om als experiment te proberen.

“Het keto-dieet wordt voornamelijk gebruikt om de frequentie van epileptische aanvallen bij kinderen te verminderen. Hoewel het ook is geprobeerd om gewicht te verliezen, zijn alleen kortetermijnresultaten bestudeerd en zijn de resultaten gemengd.

Wat is een keto dieet precies ?

Het Keto-dieet is erop gericht om je lichaam te dwingen een ander type brandstof te gebruiken. In plaats van te vertrouwen op suiker (glucose) afkomstig van koolhydraten (zoals granen, peulvruchten, groenten en fruit), vertrouwt het keto-dieet op ketonlichamen, een soort brandstof die de lever produceert uit opgeslagen vet.

Vet verbranden lijkt een ideale manier om kilo’s kwijt te raken. Maar het is moeilijk om de lever zover te krijgen om keton-lichamen aan te maken.
In eerste instantie moet je lichaam switchen van het verbranden van koolhydraten naar keto, alleen in een volledig keto dieet mag je slechts 20-50 gram koolhydraten binnen krijgen. Een banaan bevat al 27 gram koolhydraten en als je te veel eiwitten eet kan de ketose fase worden verstoord.  Best lastig dus.

Maar wat mag je dan wel eten?

Omdat het keto-dieet zo’n hoge vet behoefte heeft, moet je veel vet eten. In een dagelijks dieet met 2000 calorieën, kan dat eruit zien als 165 gram vet, 40 gram koolhydraten en 75 gram eiwit. De exacte verhouding hangt echter af van jouw specifieke behoeften.

Sommige gezonde onverzadigde vetten zijn toegestaan ​​zoals noten (amandelen, walnoten), zaden, avocado’s, tofu en olijfolie. Maar verzadigde vetten uit oliën (palm, kokosnoot), reuzel, boter en cacaoboter worden in grote hoeveelheden toegestaan.

Eiwitten maken ook deel uit van het keto-dieet, maar het maakt doorgaans geen onderscheid tussen magere eiwitvoedingsmiddelen en eiwitbronnen met een hoog gehalte aan verzadigd vet, zoals rundvlees, varkensvlees en spek.

Hoe zit het met groenten en fruit?

Alle vruchten zijn rijk aan koolhydraten, maar je kunt bepaalde vruchten (meestal bessen) in kleine porties eten. Groenten (ook rijk aan koolhydraten) zijn beperkt tot groene bladgroenten zoals:

 • boerenkool,
 • snijbiet,
 • spinazie,
 • bloemkool,
 • broccoli,
 • spruitjes,
 • asperges,
 • paprika,
 • uien,
 • knoflook,
 • champignons,
 • komkommer,
 • selderij

(Een kop gehakte broccoli heeft ongeveer zes koolhydraten)

Keerzijde Keto dieet

Een ketogeen dieet heeft tal van risico’s. Top van de lijst: het bevat veel verzadigd vet en wordt aangeraden  verzadigde vetten te beperken tot niet meer dan 7% van jouw dagelijkse calorieën innamen vanwege de link met hartaandoeningen. En inderdaad, het keto-dieet gaat gepaard met een toename van “slechte” LDL-cholesterol, die ook verband houdt met hartziekten.

Andere potentiële keto-risico’s omvatten deze:

Als je geen grote verscheidenheid aan groenten, fruit en granen eet, loopt je mogelijk risico op tekorten aan micronutriënten, waaronder selenium, magnesium, fosfor en vitamine B en C,” .

Leverproblemen. Met zoveel vet om te metaboliseren, zou het dieet bestaande leveraandoeningen erger kunnen maken.

Nierproblemen. De nieren helpen bij het metaboliseren van eiwitten, en een Keto-dieet kan ze overbelasten. (De huidige aanbevolen inname voor eiwitgemiddelden is 46 gram per dag voor vrouwen en 56 gram voor mannen).

Constipatie. Het Keto-dieet bevat weinig vezelrijk voedsel zoals granen en peulvruchten.

Mentale gesteldheid en stemmingswisselingen. “De hersenen hebben suiker nodig uit gezonde koolhydraten om te functioneren, koolhydraat arme diëten kunnen verwarring en prikkelbaarheid veroorzaken”